Begränsa surfandet

Det finns framförallt två saker som föräldrar är oroade för kring deras barns användning av internet. Det handlar om att de sitter för länge vid sina skärmar och att de surfar på olämpliga sidor. Bägge dessa faktorer är relativt enkla att begränsa med program som installeras på datorn.

När det gäller tid så finns det en rad både gratis och betalalternativ att välja mellan. De har i grunden samma funktion även om de som man betalar för ofta har lite mer avancerade inställningar. Det som sker är att man anger tider på dygnet som datorn exempelvis slås av automatiskt på eller att internetuppkopplingen bryts. Många ger till och med möjligheten att ställa in olika begränsningar beroende på vilken användare som är inne på datorn.

Ett annat alternativ är de som enbart klockar tiden på internet. Det är ett sätt för föräldrar att få ungdomarna att förstå hur mycket tid som egentligen läggs ner online.

När det sedan kommer till surfning på olämpliga sidor finns även här både enklare och mer avancerade alternativ. I de flesta webläsare finns filter som går att slå på vilket bland annat kan stoppa tillträdet till sidor inom porr, spel eller våld. Man kan även lägga in sidor som ska vara spärrade konstant.

För de som vill begränsa ännu hårdare finns program som enbart ger tillträde till de sidor som användaren angett. Detta kan verka väldigt begränsande men kan vara ett sätt att få ungdomarna att enbart utföra sina läxor vid datorn och inte lockas av annat som nätet erbjuder.