Vad är kvalitetstid?

I våra allt mer hektiska liv så är det många som har börjat använda sig av termen ovan. Men var är egentligen kvalitetstid och hur skapar man det?

kvalitetstid

Tid med fokus

Kvalitetstid kan huvudsakligen sammanfattas till tid med fokus, oftast på något man bryr sig om. Det kan handla om dedikerad tid att umgås med sina vänner, sin partner eller sina barn. I vissa fall har det även används för egen tid som är viktig. För vissa finns det även en koppling till att göra aktiviteter med sina närmaste. Kanske tar man med barnen på äventyrsbadet eller går ut och äter med sin partner.

Optimal hemmiljö

Ibland kan man dessutom omvandla mycket vardaglig tid till kvalitetstid. Ett bra sätt att förbättra och höja kvalitén på sin fritid är att se till att man trivs i sin hemmiljö. Kanske vill man komma närmare naturen och byta upp sig i sitt boende? Att kunna titta över en sjö eller öppna ängar kan vara mycket lugnande och kan omvandla många av de vardagliga stunderna till ”kvalitetstid” där man kan finna lugn och fokusera på sina nära och kära istället för stadens rus.

Kvantitet också viktigt

Även om det ibland kan vara bra med kvalitetstid, speciellt undansatt tid för aktiviteter, så krävs det även tid i vardagen. I denna artikeln av Maud Andersson som arbetat som förskolelärare i över 40 år diskuteras detta när det kommer till tid spenderad med barn och föräldrar. Vissa tankar och åsikter kan även appliceras på andra relationer.